- Non-fungible tokens (NFT’s) zijn populair de afgelopen tijd, vooral voor digitale kunst en sportplaatjes.
- Glenfiddich heeft 18.000 dollar kostende flessen van 46 jaar oude whisky verkocht als NFT.
- Het gaat om vijftien flessen die pas eigendom van de NFT-koper worden als degene de digitale token vernietigt.
Glenfiddich is een van de eerste partijen die iets fysieks verkoopt via een digitaal token. De Schotse distilleerder bood vijftien flessen van 46 jaar oude whisky aan die via een 18.000 dollar kostende NFT gekocht konden worden, schrijft onder meer tijdschrift Forbes.
De verkoop regelde Glenfiddich niet zelf, dat deed NFT-verhandelaar BlockBar.
NFT’s zijn, naast cryptomunten, helemaal hot op dit moment. De twee zijn ook met elkaar verbonden, omdat NFT’s vaak gekocht worden met cryptovaluta.
NFT is een afkorting van nog-fungible token. Het is een uniek certificaat van eigendom dat niet vervalst kan worden. Deze tokens worden vaak verwerkt in afbeeldingen of andere digitale bestanden.
Omdat een NFT een exclusief digitaal item is, is het onmogelijk om hem te verkopen als fysiek product. Glenfiddich kon dus onmogelijk de whiskyflessen als NFT aanbieden. Daarom riep het de hulp in van BlockBar, een specialist in het verhandelen van drank via NFT's. Ze kwamen op het idee om een speciale afbeelding als NFT te verkopen die als het ware een eigendomsbewijs is voor een van de vijftien flessen Glenfiddich.
Het bleek een succes, want de NFT's waren binnen luttele seconden verkocht. Dat komt volgens de distilleerder mede omdat de NFT-whisky niet hoger geprijsd was. Het bedrijf heeft de flessen voor dezelfde prijs aangeboden als reguliere flessen.
De flessen zijn niet alleen speciaal om de leeftijd van de inhoud, die de laatste 21 jaar op armagnac-vaten is gerijpt. Ook de fles zelf is speciaal, want deze is volledig met de hand vervaardigd uit Baccarat-kristal. De hals is voorzien van een laag goud en het geheel wordt geleverd in een met nepleer afgewerkte kist.
BlockBar ontdekte dat ze via deze manier van verkopen ook een heel andere doelgroep aanboorden dan de rijke whiskyverzamelaar of -belegger. Ze spraken een veel jonger publiek aan dat net in aanraking komt met beleggen en op zoek is naar nieuwe manieren om dit te doen.
$18.000 kostende digitale afbeelding
Maar deze manier van whisky verkopen is toch beduidend anders dan een reguliere transactie. Zo krijgt de NFT-koper alleen een afbeelding met een token op zijn naam. Daar kan hij wel stoer mee doen tegenover z'n vrienden, maar ervan drinken gaat lastig.
De fles die eraan gekoppeld is, blijft bij BlockBar in opslag liggen totdat iemand met een geldig eigendomsbewijs, de NFT in dit geval, aanklopt en hem geleverd wil hebben. Tot dit gebeurt, garandeert de distilleerder dat de aan de NFT gekoppelde fles whisky een echte 46-jarige Glenfiddich is.
Je zou kunnen zeggen dat de NFT-kopers eerder aan het beleggen zijn in een dure whisky dan dat ze een fles hebben gekocht. Zeker als je ziet dat als de prijzen van whisky zo hoog zijn, de kans klein is dat ze ook gedronken worden. De waarde van de flessen zal in de toekomst stijgen zolang ze ongeopend zijn.
In dit geval zitten er nog meer voordelen aan de handel verbonden. Zo is de opslag geregeld door een betrouwbare partij en heb je als toekomstige koper de garantie dat je ook koopt wat je denkt te kopen. Zodra een fles de openbare markt betreedt, is het veel lastiger om na te gaan of de inhoud onaangetast is en of hij na de initiële verkoop wel netjes bewaard is. Daarnaast gaat het verhandelen van een NFT via de blockchain, wat oplichting lastig maakt.
Beleggen in whisky
Het beleggen in whisky wint nog steeds aan populariteit. Ook in Nederland zijn inmiddels meerdere partijen die dit soort beleggingen aanbieden.
Zo nam Business Insider een kijkje bij Scotch Whisky Investments (SWI) uit Sassenheim. Het bedrijf heeft meer dan 800 klanten en heeft een fles uit 1874 staan die te verhandelen is.
Toch bleek uit ons bezoek dat het beleggen in whisky's niet geheel zonder risico's is. De toekomstige waarde van een fles of vat hangt van veel factoren af. De economie is daar slechts een van.
Andere dingen om rekening mee te houden zijn schaarste op de markt, maar ook de mogelijkheid op een lagere taxatie dan verwacht. Ook is er geen manier om de waarde dagelijks in de gaten te houden, want dit wordt nu eenmaal nergens
Ook als je snel van je belegging af wilt, is het moeilijk om een fles om te zetten in liquide middelen.